Menu

Eerste e-mobility project VDL Bus & Coach in Italië: 4 Citea’s SLF-120 Electric voor vliegveld Malpensa

Voor het openbaar vervoer streeft Milaan naar een nul-emissie busvloot in het jaar 2030. Met 4 Citea’s SLF-120 Electric gaat VDL Bus & Coach een bijdrage leveren aan deze klimaatdoelstelling van de Noord-Italiaanse stad.  De geleverde bussen gaan rijden tussen de parkeerplaatsen, terminal 1, 2 en Cargo City van vliegveld Milano-Malpensa. Het is het eerste e-mobility project van VDL Bus & Coach in Italië en is een samenwerking tussen vervoerders Arriva Italia s.r.l., Air Pullman S.p.A. en Autolinee Varesine s.r.l. 

“Samen met onze partners Air Pullman en Autolinee Varesine laten wij middels deze gewonnen aanbesteding zien dat duurzaamheid bij ons hoog in het vaandel staat”, aldus Angelo Costa, CEO Arriva Italia. “De keuze voor de betrouwbare e-bussen van VDL Bus & Coach sluit naadloos aan bij deze visie. Wij zien dit project dan ook als het startpunt voor de verder verduurzaming van zowel vliegveld Malpensa als andere vliegvelden waar Arriva reeds als vervoerder aanwezig is.” 

Alex de Jong, Business Manager Openbaar Vervoer van VDL Bus & Coach haakt daar op in: “Met onze elektrische bussen streven wij naar een beter klimaat en een schonere en stillere stad. Milaan is de volgende stad met een uitgesproken duurzaamheidsvisie die gebruik maakt van onze expertise als frontrunner in Europa op het gebied van e-mobiliteit. Daar zijn we uiteraard heel trots op. Wij willen nu ook heel graag in Italië laten zien dat we een betrouwbare partner zijn, die niet alleen de bussen levert maar tevens de complete laadinfrastructuur.”  

24 uursoperatie
Het kwartet Citea SLF-120 Electric, uitgerust met een 85 kWh-batterijpakket, rijdt niet op vliegveld Milano-Malpensa zelf. Zij worden voorzien van speciale verlichting, waardoor ze in noodgevallen daar toch ingezet kunnen worden. De bussen beschikken verder over wifi, USB-aansluitingen en donker getint glas. De inzet betreft een 24-uursoperatie, waarbij één voertuig ook ’s nachts blijft rijden. 

Voor de laadapparatuur werkt VDL Bus & Coach voor haar eerste Italiaanse elektrische project wederom samen met Nederlandse bedrijf Heliox uit Best. Voor tussentijds snelladen komt er bij Cargo City een 300 kW-snellader. In het depot staan laders, waar twee bussen tegelijk (met 30 kW) geladen kunnen worden, of één bus (met 60 kW) energie kan tanken. 

Vliegveldvervoer
Voor VDL Bus & Coach is de inzet van bussen op Milano-Malpensa niet het eerste ‘vliegveldproject’. Zo rijden er VDL Futura’s van vliegveld naar stad in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en Reykjavik (IJsland). Op Schiphol, de grootste luchthaven van Nederland, worden Citea’s 24 uur per dag ingezet. In 2020 gaan 8 Citea’s SLFA-181 Electric een bijdrage leveren aan de verdere elektrificatie van het vliegveld van Oslo in Noorwegen. 

De internationale luchthaven Milano-Malpensa ligt ongeveer 45 kilometer noordwestelijk van het centrum van Milaan. Het is het grootste vrachtvliegveld van Italië. De stad Milaan werkt hard aan haar duurzame profiel: in 2030 moet het openbaar vervoer volledig elektrisch zijn. De busvloot wordt uitgebreid van 215 in 2022 tot 1.200 voertuigen in het jaar 2030.

Mijlpaal van 50 miljoen elektrische kilometers
De 670 VDL-bussen rijden dagelijks 130.000 elektrische kilometers in vele Europese steden en regio’s. Het aantal elektrisch gereden kilometers bedraagt inmiddels meer dan 50 miljoen. Deze mooie mijlpaal is in eerste kwartaal van het 2020 bereikt. Alleen al in Nederland rijden ruim 470 elektrische VDL-bussen. De 50 miljoen elektrisch afgelegde kilometers zorgen voor een besparing van 7 miljoen kilogram CO2-uitstoot.

14 februari 2020