Menu

102 Citea’s naar Oslo: VDL Bus & Coach grootste elektrische busvloot in Europa

De grootste elektrische busvloot die door VDL Bus & Coach wordt geleverd, is vanaf januari 2022 operationeel in Oslo. Met 102 Citea’s draagt VDL Bus & Coach bij aan een belangrijke doelstelling van de Noorse stad: in 2028 moet het openbaar vervoer volledig emissievrij zijn. De 83 Citea’s SLFA-180 Electric en 19 SLF-120 Electric gaan in totaal ongeveer 7 miljoen schone kilometers per jaar afleggen.  

“We willen onze kennis en ervaring als Europese frontrunner op het gebied van elektrisch openbaar vervoer graag inzetten om bij te dragen aan de ambitieuze klimaatdoelstellingen van Oslo”, zegt Frank Reichel, Managing Director VDL Bus & Coach Norway. “Onze 40 elektrische Citea’s die al in Oslo rijden en de 8 Citea’s Electric die als shuttlebus worden ingezet op Avinor Oslo Airport hebben al bijna 2 miljoen elektrische kilometers gereden. Wij zijn bijzonder trots dat de grootste e-bus vloot van Noorwegen bijna helemaal zal bestaan uit VDL-bussen. Dat is tevens ook het bewijs dat onze strategie om de markt in Noorwegen proactief te benaderen, succesvol is.” 

Norgesbuss voert operatie uit
De operatie in Oslo wordt vanaf 9 januari 2022 uitgevoerd door Norgesbuss. De 83 VDL-Citea’s SLFA-180 Electric zijn uitgerust met een op het dak gemonteerde pantograaf en de 19 Citea’s SLF-120 Electric hebben een CCS-laadpunt. De bussen worden voornamelijk op het depot geladen via een laadoplossing die veel flexibiliteit biedt. De elektrische Citea’s gaan rijden ten zuiden van Oslo, in de districten Søndre Nordstrand, Nordstrand en delen van Nordre Follo. Sommige voertuigen zullen 24/7 worden ingezet. 

“Norgesbuss is een van de toonaangevende personenvervoersbedrijven in Noorwegen. We werken er voortdurend aan om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken voor de passagiers”, zegt Atle Rønning, CEO van Norgesbuss AS. “Wij bieden solide, toekomstgerichte oplossingen. Met de voortdurende overgang naar meer emissieloze operaties zijn we trots dat we voor deze aanbesteding met VDL samenwerken. Met hun staat van dienst op het gebied van grote e-busoperaties en onze ervaring kijken we ernaar uit om nog meer passagiers in Oslo milieuvriendelijk te vervoeren.” 

Oslo: Green Capital
Op dit moment is 10% van de 1.200 stadsbussen, die door het openbaar vervoerbedrijf Ruter worden gerund, elektrisch. Oslo, in 2019 European Green Capital, heeft een aantal van de meest effectieve klimaat- en milieumaatregelen in Europa genomen. In 2030 wil Oslo de eerste hoofdstad ter wereld zijn zonder uitstoot van broeikasgassen. De stad is een laboratorium geworden voor het testen van nieuwe elektrische vervoersoplossingen terwijl zij transformeert in een stad waar voetgangers en fietsers belangrijker zijn dan de eigen auto. Vanaf 2023 moeten alle taxi's in Oslo emissieloos zijn. 

100 miljoen elektrische kilometers
De bestelling van 102 Citea’s Electric door Norgesbuss is de grootste order elektrische bussen voor VDL Bus & Coach tot nu toe. Het zijn 2 bussen meer dan geleverd voor de concessie van Amstelland Meerlanden, waar sinds april 2018 100 elektrische gelede Citea’s op en rond de Nederlandse luchthaven Schiphol worden ingezet. 

VDL is al ruim 25 jaar actief op het gebied van elektrisch vervoer. Sinds de introductie van de eerste Citea SLF-120 Electric in Genève, tijdens de UITP Mobility & City Transport beurs in 2013, heeft VDL Bus & Coach zich sterk gericht op elektrische mobiliteit. Met inmiddels bijna 800 bussen in 10 landen en dagelijks meer dan 150.000 kilometers in vele Europese steden en regio’s is de magische grens van 100 miljoen elektrische kilometers in zicht.  

New Generation Citea
VDL Bus & Coach is uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in Europa op het gebied van e-mobiliteit. In 2021 presenteert VDL Bus & Coach de nieuwe generatie elektrische Citea’s. Vanuit de VDL-visie is een busconcept ontwikkeld, volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn, dat klaar is voor de toekomst en waarbij zero emissie vanzelfsprekend is. Meer details maakt VDL Bus & Coach de komende maanden in een speciale campagne bekend. Tijdens Busworld, dit jaar oktober in Brussel, zijn de bussen voor het eerst te zien.  

VDL Bus & Coach introduceert onder meer een innovatieve composiet zijwandconstructie die 15% lichter is ten opzichte van een conventionele zijwand. Het batterijpakket is standaard in de vloer verwerkt. Dit zorgt voor een betere verdeling van het gewicht, meer stabiliteit (veiligheid) en het verhoogt de passagierscapaciteit. Door de keuze van efficiënte componenten, een lichtgewicht constructie, een goede isolatie, een aerodynamisch ontwerp en optimaal energiebeheer wordt het energieverbruik van het voertuig tot maarliefst 30% gereduceerd.

VDL Citea SLFA Electric
11 januari 2021